Vilniaus oro uosto keleivių paliktos gėrybės atitenka „Maisto bankui“: nuo higienos priemonių iki konservų

Gėrimai, daržovių, mėsos, žuvies ir vaisių konservai, aliejus, higienos priemonės – tai dažniausiai sostinės oro vartuose dėl aviacinio saugumo standartų rankinio bagažo turiniui keliautojų paliekami daiktai. Socialinės iniciatyvos dėka, jie vėliau ne išmetami, o per „Maisto banką“ pasiekia vargingiau gyvenančius. Po pirmojo šių metų ketvirčio maisto ir higienos priemonių Vilniaus oro uoste keleiviai paaukojo už įspūdingą 5 tūkst. eurų sumą.

Gėrimai, daržovių, mėsos, žuvies ir vaisių konservai, aliejus, higienos priemonės – tai dažniausiai sostinės oro vartuose dėl aviacinio saugumo standartų rankinio bagažo turiniui keliautojų paliekami daiktai. Socialinės iniciatyvos dėka, jie vėliau ne išmetami, o per „Maisto banką“ pasiekia vargingiau gyvenančius. Po pirmojo šių metų ketvirčio maisto ir higienos priemonių Vilniaus oro uoste keleiviai paaukojo už įspūdingą 5 tūkst. eurų sumą.

Jei kurių nors maisto produktų, gėrimų ar higienos priemonių negalėsite su savimi vežtis rankiniame bagaže, šiuos daiktus visada galite atiduoti organizacijai „Maisto bankas“. Sostinės oro vartų komanda pastebi, kad prie maisto nešvaistymo iniciatyvos kasmet prisijungia vis daugiau keleivių. Tinkami naudoti ir vartoti nepradėti keliautojų produktai išmetami ne į šiukšlių dėžes, tačiau perduodami nepasiturintiems žmonėms.

„Keleivių paliekamus maisto ir kosmetikos produktus „Maisto bankui“ perduodame jau nuo 2016-ųjų. Ir suma, susidaranti už paaukotus daiktus, kasmet auga. 2017-aisiais ji siekė 25 tūkst. eurų, 2018-aisiais – daugiau kaip 29 tūkst. Eur. Šiemet iki balandžio pradžios tokių maisto produktų ir higienos priemonių jau surinkta už beveik 5 tūkst. Eur“, – teigia Vilniaus oro uosto vadovas Dainius Čiuplys.

Daugiausiai sostinės oro vartai surenka higienos priemonių. Pagal taisykles, jei vežamos kosmetikos priemonės buteliukas viršija 100 ml, jį keliautojams tenka palikti prie aviacijos saugumo patikros postų. Šiais metais surinkta ir „Maisto bankui“ perduota 730 kg higienos priemonių už 3,5 tūkst. Eur. Toliau rikiuojasi gėrimai, kurių negalima prasinešti pro saugumo patikros postą (daugiau nei 200 l). „Maisto bankui“ atitenka konservai – daugiausia žuvies (127 kg), taip pat daržovių (apie 20 kg) ir mėsos (apie 10 kg).

Palyginimui, 2018 m. oro uostas nepasiturinčių reikmėms perdavė 4720 kg higienos priemonių, 2462 l gėrimų, 618 kg žuvies ir kitų konservų.

„Maisto bankui“ atitenka ir atgautas užstatas už gėrimų pakuotes – šios lėšos skiriamos nepasiturinčiųjų maitinimui organizuoti.

„Šiai socialinei iniciatyvai Vilniaus oro uostas įrengė specialias dėžes. Jei su savimi pasiėmėte vandens ar kito gaiviojo gėrimo buteliuką, kurio negalima prasinešti pro aviacijos saugumo patikros postą – palikite jį „Maisto bankui“, nemeskite į šiukšliadėžę“, – keliautojus padaryti gerą darbą kviečia D. Čiuplys.

„Už puikius rezultatus dėkojame rūpestingiems oro uosto darbuotojams bei, žinoma, mūsų savanoriams, kasdien  atvykstantiems patikrinti „Maisto banko“ dėžių. Džiaugiamės galėdami atliekantį maistą surinkti visur, kur jis atsiranda – netgi ir tokiose neįprastose vietose kaip oro uostas“, – pastebi „Maisto banko“ Vilniaus padalinio vadovas Modestas Bastys.

Nuostata nešvaistyti Vilniaus oro uoste keliautojų paliekamo maisto ir kitų daiktų yra Lietuvos oro uostų vykdomos socialinės atsakomybės politikos dalis. Siekiant užtikrinti gerą visų oro uostų keliautojų patirtį, nėra pamirštama ir už oro uosto ribų esančių žmonių gerovė.