Telšių regione ieškota būdų mažinti maisto švaistymą

2014-06-28

Birželio 25 d. Telšiuose „Maisto banko“ komanda drauge su socialinių įstaigų ir organizacijų aktyvistais, regiono maisto ir veterinarijos tarnybų vadovais, maisto pramonės ir prekybos įmonių atstovais diskutavo apie būdus stabdyti maisto švaistymą Lietuvoje.

Tai pirmasis iš dešimties regioninių susitikimų, kurie rengiami įgyvendinant projektą „Stabdykime maisto švaistymą Lietuvoje!”. Šį projektą remia Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo 2009-2014 m. periodo NVO Programa Lietuvoje.

Telšių regione su „Maisto banku“ bendradarbiaujančios organizacijos, valdžios institucijų ir verslo atstovai kalbėjosi apie atliekamo maisto perskirstymo aktualijas, aptarė bendradarbiavimo galimybes. Telšių nevyriausybinių organizacijų tarybą atstovaujanti Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Telšių skyriaus sekretorė Valė Beržienė kvietė nevyriausybininkus, politikus, tarnautojus ir verslininkus dažniau susirinkti ir visapusiškai išnagrinėti turimas galimybes ir problemas. Pasak ponios Beržienės, tokioms darbo grupėms sąlygas susitikti mielai suteiktų Žemaičių bendruomenės fondas.

Kalbėdami apie atliekamo maisto perdavimo labdarai procesus, prekybininkai akcentavo, kad mažesnėse parduotuvėse susidaro tik nedideli kiekiai parduoti nespėjamų maisto produktų. Dėl šios priežasties ko gero nebūtų tikslinga organizuoti centralizuoto jų surinkimo ir išdalinimo per rūšiavimo punktus. Efektyvesnis kelias būtų, pasak bendrovės „Čia Market“ administracijos vadovės Birutės Andrijauskienės, organizuoti atliekamų maisto produktų perdavimą tiesiogiai socialiai remiamoms šeimoms.

 Operatyvesnį atliekamų produktų perdavimą nepasiturintiems palengvins ir „Maisto banko“ kuriamas virtualus maisto išteklių žemėlapis. Jį pristačiusi projekto „Stabdykime maisto švaistymą Lietuvoje!” vadovė Deimantė Žebrauskaitė paaiškino paramos tiekėjų ir gavėjų registravimosi ir apsikeitimo informacija procedūras.

Susitikimo dalyviai gvildeno ir praktinius paramos maistu organizavimo aspektus. Nevyriausybininkai maisto ir veterinarijos tarnybos atstovų teiravosi, kokiu pagrindu prekybininkai ir gamintojai maisto atliekas atiduoda gyvuliams ir žvėrims šerti, kaip vaikų stovykloms gauti ūkininkų paramos daržovėmis. Plungės VMVT viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Virginijus Gailius informavo, kad yra sąrašas, maisto produktų, pažymėtų data „geriausias iki“, kurių atidavimas labdarai yra įmanomas ir šiam terminui pasibaigus. O daržovės ir vaisiai apskritai nežymimi galiojimo datomis, todėl jų atidavimas maisto tvarkytojams yra dar paprastesnis. Praktinėse dirbtuvėse dalyvavę maisto ir veterinarijos specialistai žadėjo mielai konsultuoti nevyriausybininkus ir ateityje, jei jiems kiltų klausimų ar neaiškumų organizuojant atliekamo maisto perdavimą nepasiturinčiųjų maitinimui.

Renginio dalyviai peržiūrėjo ir aptarė dokumentinį filmą „Stabdykime maisto švaistymą Lietuvoje!”, apžiūrėjo Telšių rajono savivaldybės fojė įkurdintą kilnojamą parodą. Peržiūroje apsilankęs Telšių rajono meras Vytautas Kleiva akcentavo būtinybę padėti skurstančių šeimų vaikams, gyrė rajono vaikų dienos centrus ir kitas socialines organizacijas. Jam antrinusios apskrityje veikiančių socialinių įstaigų vadovės prašė tiekti daugiau paramos, kadangi maisto poreikiai yra daug didesni, nei dabartinės galimybės.

Renginio dalyviai sutarė ir toliau bendradarbiauti bei keistis aktualia informacija. Na o „Maisto banko“ komanda išvykdama jau planavo aktyvistų susitikimus kituose regionuose.

Daugiau renginio nuotraukų – čia.