Kasmet apie 50% visų Europos Sąjungoje pagaminamų maisto produktų yra iššvaistoma.* Maistas išmetamas namų ūkiuose, maisto prekių parduotuvėse, restoranuose bei visoje maisto gamybos grandinėje. Tuo tarpu 79 milijonai europiečių gyvena žemiau skurdo ribos, o 16 milijonų ES gyventojų yra priklausomi nuo paramos maistu.
Siekdama pagerinti maisto tiekimo grandinės aplinkosauginį tvarumą, Europos komisija telkia pastangas mažinti maisto švaistymą bei optimizuoti maisto produktų pakavimą.
Europos Komisijos paskelbto tyrimo duomenimis, iki 2020 metų iššvaistomų maisto produktų kiekiai gali padidėti net 40%. Taip nutiks, jeigu nebus imtasi priemonių padėčiai pakeisti.
Įgyvendinant ES Leonardo da Vinči programos finansuojamą projektą FoRWard kuriama nemokama internetinė mokymo platforma, skirta maisto pramonės ir tiekimo bendrovėms. Platformos naudotojai išmoks, kaip galima sumažinti maisto atliekas įmonėse. Taip pat kaip šį atliekantį maistą tinkamai išsaugoti ir perduoti paramos tikslais.
* Šaltinis: Jan Lundqvist Producing more or wasting less? Bracing the food security challenge of unpredictable rainfall A. Garrido, E. López-Gunn, Luis Martínez-Cortina knygoje „Re-thinking Water and Food Security”
Naujienlaiškiai: