2014 12 14
Praėjusių metų gruodžio 10 d. Jonavoje buvo aptarti maisto švaistymo klausimai. Susitiko verslininkai, vietos valdžios, nevyriausybinių organizacijų ir projekto „Stabdyk maisto švaistymą Lietuvoje!“ iniciatoriaus „Maisto banko“ atstovai. Šis susitikimas – viena iš plataus projekto, kurį finansuoja Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo 2009–2014 m. NVO programa Lietuvoje, dalis. Apvalaus stalo diskusijos metu daug kalbėta apie maisto švaistymą ir šio proceso pasekmes, taip pat apie „Maisto banko“, verslininkų ir nevyriausybinių organizacijų svarbą sprendžiant šią problemą.
„Maisto banko“ direktorius Vaidotas Ilgius sako, jog susitikimas Jonavoje buvo išties produktyvus. Jo metu atsiskleidė nevyriausybinių organizacijų nuotaikos, miesto valdžia ir vietos verslininkai atvirai išsakė savo pozicijas ir nuogąstavimus. „Organizacijos kėlė klausimus, kodėl vienose Jonavos parduotuvėse lieka nemažai maisto, o kitose – beveik ne. Ir kodėl savanoriai pastebi, kad daug maisto su tokiomis pačiomis datomis paliekama kažkam kitam“. Vaidotas Ilgius džiaugėsi, kad nevyriausybinės organizacijos išdrįso užduoti ne itin malonius, bet labai aktualius klausimus. Juk tik plėtojant dialogą galima surasti visus tenkinančius atsakymus ir sprendimus. Vietos verslininkai skurdo problemoms taip pat nėra abejingi: „Likau sužavėtas vienos nedidelio ūkio savininkės jautrumu. Moteris kiekvieną dieną turguje prekiauja pieno produktais, o neišparduotus gaminius atiduoda vaikų namams bei kitoms organizacijoms. Žmonės, kurie nuo vaikystės mato, kaip sunku gaminti maistą, suvokia jo vertę ir vartoja jį itin atsakingai“, – dalinosi įspūdžiais Vaidotas Ilgius.
Susitikimą vainikavo lietuviško dokumentinio filmo „Dėmesio – maistas!“ pristatymas. Šokiruojantis filmas, kuriame rodomi iššvaistomo maisto kiekiai, nepaliko abejingo nė vieno jonaviečio. Diskusijos dalyviai pripažino, kad tai tiesa, apie kurią ne kiekvienas iš mūsų pagalvojam, nors maisto švaistymas – kasdienės buities dalis. M. K. Gandis yra pasakęs: „Jei nori pakeisti pasaulį, pradėk nuo savęs“. Jo žodžiais vadovaujasi ir jonaviečiai. Jie nusprendė maisto švaistymo problemą spręsti ne tik pertvarkant kasdienę veiklą, bet ir pasitelkti savivaldybę, verslo įmones ir kitas organizacijas.