VILNIEČIAI SPAUDŽIA SULTIS IŠ RUSIJAI NEĮTIKUSIŲ MORKŲ

2015-02-3

Šių metų sausio 22 dieną Vilniuje diskutuoti maisto švaistymo tema susitiko valdžios atstovai, verslininkai, nevyriausybinės organizacijos ir „Maisto banko“ komanda. Visuomenei buvo pristatyta „Maisto banko“ veikla: „Pasakojome, kas yra „Maisto bankas“, nes toli gražu ne visi supranta, kad mes neapsiribojame vien akcijų parduotuvėse veikla“. Valdžios atstovams ir verslininkams „Maisto banko“ atstoviai išsamiai pasakojo apie bendradarbiavimą su prekybos centrais, nevyriausybinėmis organizacijomis ir darbą, kurį organizacijos darbuotojai bei altruistai savanoriai atlieka kiekvieną dieną tam, kad skurstantieji neitų miegoti alkani.

Sostinėje vykusios diskusijos metu „Maisto banko“ komanda ypatingą dėmesį skyrė į Rusiją nepatekusių lietuviškų daržovių išdalinimo akcijai. Dėl ekonominės blokados šios šalies rinkai išaugintos mūsų tautiečių morkos būtų pasmerktos supūti. Tačiau Europos komisija paskelbė, jog visų ūkininkų, kurie neeksportuotą produkciją paskirs labdarai, laukia nedidelė kompensacija. Iki šių metų pradžios sukaupta 1300 tonų daržovių, iš kurių didžioji dalis – morkų. „Mes supratome, kad esame nepajėgūs visas daržoves išdalinti savo jėgomis, tad atlikdami šią akciją prašome valdžios pagalbos. Norime pasiūlyti morkas savivaldybėms pavaldžioms mokykloms, sveikatos įstaigoms, senelių namams“.

 

Vaidotas Ilgius akcentavo, kad valdžios, miestų merų ir nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimas itin svarbus. Susitikimą vainikavo įstabaus dokumentinio filmo „Dėmesio – maistas!“ peržiūra, po kurio dalyviai noriai sutiko ieškoti būdų gelbėti maistą ir jį išdalinti skurstantiesiems. Sostinėje vykusi diskusija – projekto „Stabdykime maisto švaistymą Lietuvoje!“ dalis, kurį finansuoja Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo 2009–2014 m. NVO programa Lietuvoje.