Nacionalinis kovos su maisto švaistymu kongresas

Įvyko Nacionalinis kovos su maisto švaistymu kongresas

Gegužės 13 d. LR Seime vyko „Maisto banko“ inicijuotas Nacionalinis kovos su maisto švaistymu kongresas. Jo dalyviai kreipėsi į Vyriausybę prašydami suburti specialistų grupę ir imtis kompleksinių priemonių stabdyti maisto švaistymą.

Sprendimo surengti kongresą imtasi suvokus, kad kasmet milijonus kainuojanti mūsų šaliai problema yra vangiai sprendžiama: „Pastaraisiais metais paklojome partnerystės pamatus su didžiaisiais prekybos tinklais Lietuvoje – šešias dienas per savaitę 49-iuose Lietuvos miestuose surenkame paskutinės galiojimo dienos maisto produktus, nespėtus parduoti, tačiau tinkamus vartoti Tačiau net ir to nepakanka“, – teigia „Maisto banko“ direktoriaus pavaduotoja Kristina Tylaitė.

Europos Komisijos skaičiavimais, jei nebus imtasi papildomų prevencinių veiksmų, iki 2020 m. bendras maisto atliekų kiekis išaugs iki 126 mln. tonų. „Maisto banko“ vadovas Vaidotas Ilgius pažymi, kad išmetamo tinkamo vartoti maisto kiekiai sunkiai įsivaizduojami, todėl nėra reikiamos motyvacijos spręsti šią problemą. „Nepriimtina, kad tinkami vartoti maisto produktai atitenka gyvuliams ar tampa biodujomis arba kompostu, nors kasdien galą su galu sunkiai suduria kas penkta lietuvių šeima.”

Šią skaudžią praktiką sveikinimo kalboje akcentavo ir LR Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė: „Kai mes matome skurstančiųjų statistiką ir sulyginame ją su maisto švaistymo apimtimis – savaime kyla klausimas, ką galime padaryti, kad situacija iš esmės keistųsi. O tikrai galime. Būtina kalbėti, analizuoti priežastis, numatyti reikiamas teisines ir praktines priemones, kad maisto būtų iššvaistoma kuo mažiau.“ Seimo pirmininkė atkreipė dėmesį, kad šio tikslo siekti būtina dviem lygmenimis: pirmasis – privalo būti kiekvieno žmogaus, kaip sąmoningo piliečio, asmeninė atsakomybė  prisidėjimas prie nešvaistyti maisto švaistymo kasdienėje aplinkoje, o antrasis – maisto švaistymo mažinimas nacionaliniu mastu.

Nemažą dalį švaistomo maisto sudaro tinkami vartoti, tačiau neatitinkantys prekinės išvaizdos standartų ir dėl kitų priežasčių liekantys neišparduoti maisto produktai. Atkreipdamas dėmesį į „kosmetinį“ maisto švaistymą, kulinaras ir VMG idėjinis vadovas Alfas Ivanauskas kongreso metu surengtoje spaudos konferencijoje pristatė dvejas daržovių salotas – vienas pagamino iš standartus atitinkančių ingredientų, kitas – iš nestandartinių (skirtingo dydžio, formos) agurkų, braškių, paprikų. „Įsitikinkite patys – nei vizualiai, nei skoniu šios salotos nesiskiria“, paplitusį stereotipą dėl netipinės išvaizdos produktų sugriovė Alfas. 

Kongreso metu ne kartą minėta maisto švaistymo piramidė. Akcentuota, kad svarbiausia tinkamai planuoti maisto pirkimus bei užsakymus, maisto produktus laikyti jiems tinkamomis sąlygomis. Jei parduoti ar suvartoti laiku nespėjama – būtina stengtis maistą perduoti nepasiturinčiųjų maitinimui. Apie šią prekybos ir maisto pramonės įmonių gerąją praktiką kalbėjo prekybos centro „Iki“ viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis, prekybos tinklo „Maxima“ procesų ir kokybės valdymo departamento direktorė Deimantė Mitkuvienė, „Rimi Lietuva“ kokybės ir socialinės atsakomybės direktorė Baltijos šalims Genutė Voverienė, „Naujasis Nevėžis“ direktorius Gediminas Krutulis.

Apie Europos institucijų formuojamas politines kovos su maisto švaistymu nuostatas bei maisto bankų pastangas gelbstint atliekantį maistą kalbėjo Europos maisto bankų federacijos FEBA sekretorius Vincentas Guilbertas ir Vengrijos maisto banko prezidentas, FEBA valdybos narys Balazsas Csehas.

Kongreso metu vyko specialistų diskusijos apie maisto švaistymo politikos koordinavimą. Kas gi atsakingas? – klausė diskusijos moderatorius „Žinių radijo“ žurnalistas Aurimas Perednis. Kongreso dalyviai klausėsi Žemės ūkio viceministro Viliaus Martusevičiaus, Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktoriaus Daliaus Krinicko, Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjo Almanto Kranausko, Muitinės departamento prie Finansų ministerijos Generalinio direktoriaus pavaduotojo Jono Miškinio, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovės Zofijos Cironkienės, Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros paramos programų departamento direktoriaus Germano Lamsodžio įžvalgų.

Nacionaliniame kovos su maisto švaistymu kongrese kalbėję specialistai vienu balsu ragino steigti vyriausybinę darbo grupę, kuri turėtų kompleksiškai nagrinėti maisto švaistymo priežastis. Tam pritarė ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė Viktorija Čmilytė – Nielsen. „Nesu šalininkė, kad visais atvejais būtų kuriamos darbo grupės, bet maisto švaistymo klausimu, manau, kad tikrai svarbu suburti įvairių su tuo susijusių sričių ekspertus. Ir, svarbiausia, sudaryti konkrečių veiksmų planą, mažinantį maisto švaistymą Lietuvoje“,– sakė Seimo narė. Ji žadėjo paraginti Seimo narius pasirašyti Nacionalinio kovos su maisto švaistymu kongreso dalyvių aprobuotą kreipimąsi į Premjerą Algirdą Butkevičių, kuriame bus prašoma įsteigti tarpžinybinę darbo grupę.

Kongreso dalyviai planuoja ir toliau veikti išvien ieškodami būdų, kad atliekamas maistas nebūtų išmetamas, o patektų ant nepasiturinčiųjų stalų. Socialinių organizacijų ir įstaigų atstovai nutarė susiburti į Nacionalinės kovos su maisto švaistymu koaliciją.Bendros veiklos poreikius ir perspektyvas pristatė labdaros fondo „Vilties centras“ vadovas Germanas Gordejevas.

Uždarydamas Nacionalinio kovos su maisto švaistymu kongresą, Europos Parlamento narys Antanas Guoga išreiškė viltį, kad pusantro šimto kongreso dalyvių balsų šįkart „nueis į dangų“. Pasak europarlamentaro, visuomenininkų prašymas unisonu dera prie Europos Parlamento raginimo valstybes nares skubiai spręsti maisto švaistymo visoje tiekimo ir vartojimo grandinėje problemą – nustatyti būdus, kuriais būtų siekiama pagerinti maisto tiekimo grandinės veiksmingumą kiekviename sektoriuje. „Lietuviai nuo seno mylėjo ir gerbė maistą – tad laikas grįžti prie pagarbos maistui ištakų“, baigdamas palinkėjo Antanas Guoga.

Nuoširdžiai dėkojame Nacionalinio kovos su maisto švaistymu kongreso prelegentams ir dalyviams, ypač ačiū už pagalbą organizuojant šį renginį Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijai ir Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariui Šarūnui Gustainiui.

 

Nacionalinio kovos su maisto švaistymu kongreso medžiaga:

LR Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sveikinimo kalba.

Norvegijos karalystės ambasadoriaus Dago Malmero Halvorseno sveikinimo kalba.

Europos maisto bankų federacijos FEBA sekretoriaus Vincento Guilberto prezentacija.

„Maisto banko“ vadovo Vaidoto Ilgiaus prezentacija.

Prekybos tinklo „IKI“ viešųjų ryšių vadovo Andriaus Petraičio kalba.

Prekybos tinklo „Maxima“ procesų ir kokybės valdymo departamento direktorės Deimantės Mitkuvienės prezentacija.

„Rimi Lietuva“ kokybės ir socialinės atsakomybės direktorės Baltijos šalims Genutės Voverienės prezentacija.

Bendrovės „Naujasis Nevėžis“ direktoriaus Gedimino Krutulio prezentacija.

Vengrijos maisto banko prezidento FEBA valdybos nario Balazso Cseho prezentacija.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės prezentacija.

„Maisto banko“ direktoriaus pavaduotojos Kristinos Tylaitės prezentacija.

Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktoriaus Daliaus Krinicko prezentacija.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus patarėjos Onos Sužiedelytės prezentacija.

Nacionalinio kovos su maisto švaistymu kongreso kreipimasis į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių.

Nacionalinės kovos su maisto švaistymu koalicijos steigiamoji deklaracija.

Europos Parlamento nario Antano Guogos baigiamoji kalba.

 

Šis renginys vyko projekto „Stabdykime maisto švaistymą Lietuvoje“ rėmuose. Projektą finansuoja Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo 2009–2014 m. periodo NVO programa Lietuvoje. 

2015-05-19