Ugnė Siparė pasinėrė į savanorystę: „Tai konkursas be pralaimėjimo“

Žurnalistė, LNK televizijos laidų vedėja Ugnė Siparė nesiliauja stebinti savo energija – net ir tapusi mama garsi moteris randa laiko prasmingiems darbams. Šią savaitę Ugnė  prisijungė prie „Maisto banko“ savanorių komandos, su kuria stokojantiems dalino nuo išmetimo išsaugotą maistą. 

 

„Savanorystė man atrodo būtinas dalykas pirmiausia ne visuomenės labui, o asmeniniam žmogaus tobulėjimui. Turi mokėti padėti ir jausti malonumą darant gerą darbą dėl jo reikalingumo ir naudos, o ne dėl pinigų ar kitų asmeninių paskatų. Manau, kad žmonės, kurie nori ir gali padėti kitiems yra sėkmingesni ir savo karjerose ir gyvenime. Mėgstu juokauti, kad savanoriauju dėl karmos taškų – tikrai psichologiškai jautiesi geresnis ir reikalingesnis, kai padarai gerą darbą“, – apie savo pasirinkimą pasakoja U. Siparė.

 

Ji pripažino, kad užsisukus tarp darbų mintis apie savanorystę vis likdavo užmesta, todėl išgirdusi apie savanorių poreikį  „Maisto banke“ net nesudvejojo ir užsiregistravo. Atėjusi į organizaciją Ugnė dalino maistą ir bendravo su paramą gaunančiais žmonėmis. „Tai konkursas be pralaimėjimo. Užpildot savanorio anketą ir laimit galimybę padaryti gerą darbą. Užtrunkate keletą valandų ar dienų, o karmos taškų prisirenkat už visus metus“, – po savanorystės socialiniuose tinkluose rašė garsi moteris.

 

Ši savanorystė leido ir visai kitu žvilgsniu pamatyti maisto švaistymo problemą – kokie kiekiai neparduoto maisto atkeliauja iš prekybos bei gamybos vietų ir čia yra prikeliami naujam gyvenimui, perduodami turintiems mažiau.

 

„Aš ir pati labai stengiuosi nešvaistyti maisto, nors nemeluosiu – ne visada pavyksta. Bet namuose esam įsivedę visas įmanomas priemones: pirmiausia, stengiamės planuoti mūsų meniu, t.y. apsipirkti kartą per savaitę pagal sąrašą ir stengtis nenukrypti nuo jo, nes ko alkanos akys nori – nebūtinai skrandis dar norės po vakarienės. Ir taip pat turiu programėlę, kuri sugeneruoja patiekalus, kai suvedi likusius šaldytuve produktus, iš kurių pačiai galbūt sunku sugalvoti, ką gaminti, tai padeda sunaudoti likučius ir neišmesti maisto. Nors pas mus šeimoje gamina Marius – tai jis tas plačios fantazijos kulinaras, o aš atlieku racionalios taupytojos vaidmenį“, – pasakoja Ugnė.

 

Registrų centro duomenimis praėjusiais metais daugiau nei 110 000 tūkstančių žmonių savanoriškai veiklai paskyrė 5 milijonus valandų. Galintys kelias valandas skirti kovai su maisto švaistymu ir skurdu kviečiami užpildyti savanorio anketą, kurią surasite „Maisto banko“ svetainėje.