„SOPA“ IR „MAISTO BANKO“ PARTNERYSTĖ PADEDA DARBO IEŠKANTIEMS ĮGYTI VERTINGŲ ĮGŪDŽIŲ

Pusę metų trunkanti VšĮ „SOPA“ ir „Maisto banko“ partnerystė suteikia darbo ieškantiems žmonėms galimybę įgyti darbo įgūdžių bei padėti stokojantiems. Kiekvieną savaitę „SOPA“ klientai savanoriauja „Maisto banko“ sandėliuose ir atiduotuvėje, rūšiuodami maisto produktus ir pasirūpindami, kad jie pasiektų tuos, kuriems labiausiai reikia. Savanorystė ne tik padeda išsaugoti maistą nuo išmetimo, bet ir suteikia vertingą praktinę patirtį, kuri reikalinga įsiliejant į darbo rinką.

 

Savanorystė padeda žmonėms atsiskleisti

VšĮ „SOPA“ darbo ieškantys klientai savanoriaudami „Maisto banke“ atlieka įvairias užduotis: rūšiuoja produktus, atrenka tinkamus vartoti, tikrina galiojimus, aptarnauja klientus. Įdarbinimo tarpininkės Ingos Šukaitienės teigimu, savanorystės metu atsiskleidžia daug privalumų. „Mums, įdarbinimo tarpininkams, svarbu pamatyti darbo ieškančių žmonių stipriąsias puses realioje darbinėje aplinkoje. Savanorystė padeda niekada nedirbusiems žmonėms suprasti, kas yra darbas ir kokios užduotys darbo vietoje atliekamos. Per veiklą galima pamatyti daugybę dalykų, kurių konsultuodamas nepastebėtum.“

Ilgą laiką nedirbusieji žmonės neretai stokoja ne tik darbinių įgūdžių, jiems reikia atnaujinti ir gebėjimą laikytis darbo disciplinos – atvykti laiku, laikytis susitarimų, įsipareigoti ilgam laikui. Tiems, kurie neturi darbinės patirties, dažnai trūksta savarankiškumo ir orientacijos. Savanorystės metu atsiskleidžia, kaip asmuo sugeba spręsti problemas, užduoti klausimus, kaip elgiasi kolektyve. Pavyzdžiui, kai kuriems savanoriaujantiems žmonėms išryškėja sunkumai dirbant grupėje, todėl su jais kalbama apie šiuos iššūkius. Atskleistos savybės padeda nuspręsti, kokioje srityje ieškoti darbo ir kokias darbo pozicijas siūlyti.

 

Savanorių įvairovė praturtina

„Maisto bankas“ visoje Lietuvoje turi daugiau nei 16 tūkstančių savanorių. Organizacijos atstovė Miglė Petronytė sako, kad į savanorystę įsitraukia įvairūs žmonės, taip pat ir turintys negalią: „Tai kas kitur vadinama įvairove, „Maisto banko“ kasdienybėje vis labiau tampa norma. Be abejonės, kad tai pasiekti padėjo ir mūsų partnerių, organizacijos „SOPA“ įdirbis žmonių su negalia integravimo srityje. Į savo veiklą įtraukdami žmones su negalia kasdien mokomės priderinti, rasti veiklas pagal žmogaus gebėjimus, pomėgius, būdą. Tuo pačiu savanoriaujanti „SOPA“ bendruomenė padeda mums paprasčiau  suprasti ir mūsų paramą gaunančių žmonių poreikius, kaip pritaikyti maisto paramos atsiėmimą negalią turintiems žmonėms.  „SOPA“ ir „Maisto banko“ partnerystės dėka mūsų bendruomenės tampa vis labiau atviresnės, stipresnės, bendradarbiaujančios.“

Savanorystė „Maisto banke“ taip pat padeda ugdyti specifinius darbinius įgūdžius. Savanoriai rūšiuoja produktus, tikrina jų galiojimo laiką, mokosi orientuotis erdvėje ir naudotis įranga, darbo pabaigoje palikti darbo vietą švarią. Virtuvės erdvėje savanoriai netgi padeda įgyvendinti kūrybines idėjas: „Daugybė talentų atsiveria ir mūsų perdirbimo  virtuvėje, kurioje kasdien tenka gaminti maistą iš „nesuplanuotų“ maisto produktų. Kai kasdieniai darbuotojai pristinga kūrybos mūzų virtuvėje, jas atneša savanoriai“, – sako Miglė.

 

Socializacija per pagalbą kitiems

Žmonės su negalia noriai atvyksta į „Maisto banką“, nes tai ne tik naudinga praktinė patirtis, bet suteikia smagių akimirkų, pavyzdžiui, galimybę pasivaišinti arbata ir rėmėjų skanėstais, pabendrauti. Bendrauti ypač mėgsta Rosvaldas, vienas aktyviausių savanorių. Jis dalina maistą nepasiturintiems atiduotuvėje. Rosvaldui patinka bendrauti su maisto ateinančiais atsiimti klientais: „Mėgstu kalbinti žmones, padėti jiems išsirinkti maisto produktus. Nors pagal statistiką gyvename geriau nei anksčiau, čia ateina 200 žmonių kasdien. Liūdna matyti skurstančius žmones, bet džiaugiuosi galėdamas jiems padėti. Neturiu darbo patirties, bet kasdien eidamas savanoriauti, supratau, kad galėčiau dirbti klientų aptarnavimo srityje,“ – dalijasi savo patirtimi Rosvaldas.

Įdarbinimo tarpininkų „SOPA“ ir „Maisto banko“ bendradarbiavimas yra puikus pavyzdys, kaip partnerystė gali padėti darbo ieškantiems žmonėms įgyti praktinių įgūdžių, reikalingų sėkmingai įsilieti į darbo rinką. Tokios iniciatyvos ne tik skatina socialinę atsakomybę, bet ir suteikia realią pagalbą tiems, kam jos labiausiai reikia.