Ieva Juozapaitytė ir Dainotas Varnas: savanorystė prasideda nuo pačių elementariausių ir nepastebimų dalykų

Operos solistės Ievos Barboros Juozapaitytės bei dainininko Dainoto Varno pora vis dažniau kartu pastebima ant scenos, televizijos projektuose ar renginiuose. Pora nevengia ir prasmingų darbų – nemažai savanorystės patirties turintys atlikėjai pirmą kartą drauge ryžosi išbandyti „Maisto banko“ savanorių darbus.

 

„Maisto banke“ dažnai pritrūksta pagalbos rankų – esami savanoriai negali skirti tiek daug laiko, vasaros metu dažnas išvažiuoja atostogauti, o be savanorių organizacijai sunku įgyvendinti savo misiją – gelbėti gerą maistą nuo išmetimo ir juo padėti stokojantiems. Išgirdę „Maisto banko“ pagalbos šauksmą, Ieva ir Dainotas sutiko padėti.

 

„Savanoriauti anksčiau tikrai yra tekę, ir sriubą pilstyti, ir vaikus lankyti, ir organizuoti paramos rinkimus, visa tai ir yra savanorystė, kai savo noru, niekieno neverčiamas darai gerą, kad padėtum tiesiogiai. Galbūt banaliai skambės, bet padėti kitam yra labai geras jausmas“, – sako Dainotas.

 

„Man irgi savanorystė labai artima. Nuo mažų dienų man teko savanoriauti ar būti pagalbininke, tiek Carite, tiek muzikiniuose renginiuose, tiek įvairiuose socialiniuose projektuose. Taip pat prieš porą metų tapau Šaulių sąjungos nare, kurios pareiga – dalyvauti savanorystės veikloje. Tad labai džiaugiuosi, galėdama nors kelias valandas prisidėti prie prasmingo ir taip reikalingo darbo „Maisto banke“. Ko gero, nedaugelis susimąsto, jog savanorystė prasideda nuo pačių elementariausių ir nepastebimų dalykų, todėl svarbiausia yra pirmas žingsnis, o tuomet geri darbai dvigubinasi, kaip ir laimė, kuri atkeliauja atgal su kaupu“, – dalinasi Ieva.

 

Į „Maisto banko“ atiduotuvę Vilniuje Ieva ir Dainotas atėjo puikiai nusiteikę, o su užduotimis susitvarkė taip sklandžiai, lyg čia savanoriautų kasdien. Pora kartu su kitais savanoriais rūšiavo iš prekybos centrų išgelbėtą maistą – duoną ir vaisius bei daržoves skirstė pagal kategorijas, galiojimo laiką, būklę.

 

Ievą rūšiuojant maistą labiausiai nustebino maisto kelias iš „Maisto banko“: „Ar žinojote, kad visi maisto produktai, atkeliavę į „Maisto banką“, lieka panaudoti? Pasirodo… Akivaizdu, kad tinkami maisto produktai pasiekia šeimas, kurioms tuo metu reikia pagalbos, tačiau yra tokių produktų, kurie tinkami naudoti tik juos tinkamai apdorojus ar paruošus, tai būtent tokiais produktais pasirūpina „Maisto banko“ virtuvėlė, kuri paruošia maistą ir padeda benamiams bei kitiems skurstantiesiems. O visa tai, kas jau nėra valgoma arba nėra iki galo tinkama naudoti – atiduodama ūkininkams, kurie tuos produktus apdoroję, panaudoja gyvulių pašarams ar kompostui“, – stebisi ji.

 

Dainotas svarstė apie prekybos centruose neparduoto maisto kiekius: „Nustebino tai, kad mes labai daug ko nesuvartojam. Tačiau itin maloniai stebino faktas, kad visas šis maistas dar atlieka funkciją – pamaitina žmones, pamaitina gyvuliukus, o ir pakuotės „Maisto banke“ yra išmetamos tvarkingai, rūšiuojant. Organizacijos darbas yra labai reikalingas, nes utilizavimui vežami kiekiai vis dar yra beprotiško dydžio“, – sako atlikėjas.

 

Besidžiaugdami nauja savanorystės patirtimi, Ieva ir Dainotas dalinasi, kad „Maisto banko“ misija jiems labai artima.

 

„Aš asmeniškai esu ypatingai laiminga ir dėkinga, kad yra tokia organizacija, kaip „Maisto bankas“, kuris išgelbėja daugelį šeimų nuo bado, skurdo, taip apsaugodamas ir mūsų Motiną Žemę nuo perteklinio maisto vartojimo ir jo naikinimo“, – sako Ieva.

 

„Tai, ką daro „Maisto Bankas“, yra labai svarbu, reikalinga ir teisinga tiek gamtai, tiek žmogui. Palaikysiu šią iniciatyvą ir ateityje bei kviečiu nelikti abejingais ir prisidėti. Nors kartą pabūkite savanoriais – tai pakeičia požiūrį į asmeninį vartojimą“, – savanoriauti kviečia Dainotas.

 

Visi norintys prisijungti prie „Maisto banko“ daromų gerų darbų, kviečiami savanoriauti. Internetu užpildykite savanorio anketą www.maistobankas.lt/reg. O prisidėti ir paremti organizacijos veiklą galima skambinant numeriu 1343, auka 5 eurai.