Konferencija „Atliekantis maistas: išmesti negalima atiduoti labdarai. Šveicarijos ir Lietuvos patirtis.“

„Maisto bankas” organizuoja konferenciją „Atliekantis maistas: išmesti negalima atiduoti labdarai. Šveicarijos ir Lietuvos patirtis”. Ji vyks gegužės 26 d., pirmadienį, viešbučio „Ratonda“ konferencijų salėje (žr. programą).

Ši konferencija – baigiamasis projekto „Maisto banko“ paramos maistu tiekimo tinklo gebėjimų stiprinimas panaudojant gerąją Šveicarijos patirtį“ renginys. Projektą finansuoja Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programa.

Kova su maisto švaistymu tampa vis aktualesnė. Projekto meto dažnai kartojome  Europos Komisijos duomenis, pasak kurių Lietuvoje kasmet išmetama 581 tūkst. tonų maisto atliekų. Vienam šalies gyventojui per metus tenka 171 kg išmetamo maisto. Europa iššvaisto 89 mln. tonų maisto per metus, nors 79 milijonai ES piliečių gyvena žemiau skurdo ribos – su šiais skaičiais taikstytis neįmanoma. Todėl Europos parlamentas paragino ES šalis nares imtis priemonių, kurios iki 2025 m. leistų sumažinti maisto švaistymą bent perpus.

Milžiniški kiekiai išmetamo maisto neigiamai veikia aplinką. Dalis maisto atliekų patenka į sąvartynus, kur pūvantis maistas išskiria anglies dioksidą ir nuodingas metano dujas. Pastarosios teršia atmosferą 20 kartų stipriau nei CO₂ ir tuo smarkiai aštrina klimato atšilimo problemą.

Daugelyje Europos šalių įsivyrauja praktika, kai prekybos tinklai atliekamą maistą nelaukiant jo galiojimo pabaigos perduoda nepasiturinčių maitinimui. Tuo tarpu Lietuvoje tai dar nedažna praktika. Smagu pažymėti, kad per pastaruosius penkerius metus prekybos tinklas „IKI” nuo sąvartynų išgelbėjo ir nepasiturintiems perdavė maisto už daugiau nei 41 mln. Lt. Atliekamą maistą mums taip pat jau atiduoda prekybos sistema „AIBĖ”, nuo birželio tikimės šioje srityje pradėti bendradarbiauti ir su prekybos tinklu „RIMI”.

Konferencijoje apie maisto švaistymo mažinimo priemones kalbės Europos Parlamento ir Lietuvos politikai, atsakingų institucijų atstovai, maisto pramonės ir prekybos įmonių lyderiai. Patirtimi dalinsis ir su „Maisto bankas” pusantrų metų bendradarbiaujančios Šveicarijos organizacijos „Schweizer Tafel” vadovai.

Bendradarbiaudami su Šveicarijos maisto bankais patyrėme, kad šioje šalyje prekybos ir gamybos kompanijos imasi socialiai atsakingų sprendimų nelaukdamos valdžios direktyvų. Šveicarų kolegos šiuo metu su savo šalies Vyriausybe svarsto ir naujas priemones, skirtas maisto švaistymui mažinti – apie tai jie papasakos konferencijos metu.

Tuo tarpu Europoje skamba vis griežtesni raginimai valdžiai imtis priemonių, galinčių priversti ūkio subjektus mažinti maisto atliekas. Didėja ir visuomenės nepakantumas. Todėl konferencijoje diskutuosime, ką reiktų daryti ieškant būdų pirmiausiai gerą maistą laiku atiduoti nepasiturintiems žmonėms.

Jei norėtumėte dalyvauti konferencijoje, praneškite prašau Deimantei Žebrauskaitei tel. 8 652 90915 arba deimante@maistobankas.lt.