Be pastogės likusi šeima: gyvenimas apsivertė per vieną naktį

Vos tris mėnesius trukusi svajonė – taip galima pavadinti Antano ir Ritos Drungilų istoriją. Po ilgų darbo užsienyje metų šeima grįžo savo laimę kurti Lietuvoje. Ilgai planavusi ir svajojusi turėti ūkį ir gyventi nuosavame name, šeima visa tai įgyvendino – įsigijo ir baiginėjo remontuoti nedidelį namą Biržų rajone. Kaip ir buvo įprasta,  vieną vėlyvą vakarą Rita išėjo pašerti gyvulių, tačiau tamsoje išgirdo išsigandusios dukros balsą: „Mamyte, čia visur pilna dūmų“. Šeimos namas skendėjo liepsnose, o per tirštus ir akis graužiančius dūmus jie vos spėjo pasiimti mobilų telefoną, kuriuo išsikvietė pagalbą. Deja, jau buvo per vėlu, naujasis Drungilų šeimos namas sudegė iki pat pamatų, o su juo ir visas ten buvęs šeimos turtas.

„Nebeliko nieko, ką turėjom: nei namų, nei svajonių,“- vos tramdydamas ašaras pasakoja Antanas Drungilas. Kieme liko tik nedidelis tvartas, kuriame laikomi gyvuliai ir automobilis, jame, apsiklodama žmonių suaukotais patalais, ši šeima ir leido daugybę naktų. „Turėti viską ir visko netekti yra baisu. Baisu ir gėda prašyti pagalbos,“ – dalinasi mintimis Rita, dar sunkiai galinti patikėti tuo, kas įvyko. Deja, šeimai kitos išeities nebuvo. Geri žmonės padovanojo nebereikalingą kompiuterį ir juo Rita ėmė rašyti laiškus su pagalbos prašymais. Vieną tokių gavo labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“, kuris, kaip pasakoja moteris, į pagalbos prašymą sureagavo pirmasis ir iki dabar lanko šeimą, pristato maisto produktų. „Net gumulas gerklėje stringa, kai tu žinai, kad dar vakar pats turėjai viską, o šiandien tau reikia prašyti ir imti, truputį gėda, nes niekas iki šiol tavęs nemaitino, tu maitinaisi pats. O dabar nuleidus galvą tenka pripažinti – reikia pagalbos. Džiugu, kad dar yra gerų žmonių,“ – savo išgyvenimais dalinasi nelaimę patyrusi moteris.

„Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius sako, kad laiškai su pagalbos prašymais yra organizacijos kasdienybė. „Iš prekybos tinklų, logistikos įmonių, ūkininkų surinkdami neparduotą, bet žmonių vartojimui dar tinkamą maistą, ne tik apsaugome gamtą nuo šiltnamio dujų susidarymo efekto, bet ir turime unikalią galimybę padėti žmonėms, kurių kreipimaisi mus pasiekia kiekvieną dieną. Tokia pagalba dažnai nepasiturintiems leidžia sutaupyti šiek tiek maistui skirtų lėšų, tuomet jas žmonės gali skirti reikalingiausiems vaistams, vaikų mokymosi priemonėms, o atėjus šaltajam metų laikui – padidėjusiems mokesčiams už būstą.“

Dažnai įsivaizduojame, kad esame saugūs ir nelaimės mūsų nepalies, tačiau Antano ir Ritos Drungilų šeimos istorija – puikus pavyzdys, kaip greitai gali apsiversti gyvenimas. „Stotis vėl ant kojų tampa labai sunku, privalai taupyti kiekvieną centą, pasverti, kas svarbiau – stogas virš galvos ar vakarienė. Todėl, jei tik galime padėti nelaimėje bent dubenėliu maisto – mes privalome tai padaryti,“ – sako S. Gurevičius.
Drungilų ir kitų „Maisto banko“ remiamų šeimų istorijas tiesioginiame LNK televizijos eteryje išvysite jau šį penktadienį, 19:30 val. paramos koncerte „PasiDalink“. Pasidalinti su nepasiturinčiais galite aukodami jau dabar – tel. 1343 (auka 3 eurai) arba „Maisto banko“ internetinėje svetainėje – www.maistobankas.lt/paremk ir portale aukok.lt 

Generalinis renginio rėmėjas – „IKI“, didieji rėmėjai – „Swedbank“, „Essmedi“, „Yukon“, informaciniai partneriai – portalas 15min.lt ir žurnalas „Savaitė“.